Ik doe mee aan Last Man Standing!

Lisanne Wille

Nog te gaan

Qr
van totaal € 500 (9%)

Mijn eetstoornis begon op een leeftijd van 10 jaar. Ik had een groot stuk van mijn chocoladeletter op die ik voor sinterklaas had gekregen en werd erop gewezen dat ik uit moest kijken anders werd ik dik! Ik had op die leeftijd eigenlijk nog nooit echt naar mezelf gekeken en me zorgen gemaakt om mijn uiterlijk. Op die leeftijd zijn we ook met totaal andere dingen bezig, maar voor het eerst keek ik naar mijn buik in de spiegel. Ik vond het verschrikkelijk wat ik zag, ik had net gegeten dus mijn buik was opgezet. Nooit meer zal ik zo’n groot stuk van de chocoladeletter eten! Dit begon in het overslaan van koekjes en snoepjes, ik begon te liegen dat ik geen friet of pizza lustte om het niet te eten, en al snel werden hele maaltijden overgeslagen. “Ik hoef geen toetje” en “ik neem mijn eten mee naar boven”, werkte bij mijn moeder helaas niet want zij heeft in haar jeugd ook een eetstoornis gehad dus herkende alle trucjes. Toch slaagde ik er vaak in om eten weg te gooien. Op zomervakantie ging het bijna mis. Het was erg warm en ik wilde zelfs zo min mogelijk drinken omdat ik bang was dat ik daar ook dik van werd, dit resulteerde in dat ik bijna was flauwgevallen. Ik had geluk dat ik op dat moment dicht bij de koelkast stond om een glas multivitaminen achterover te slaan.

Uiteindelijk ging ik naar de middelbare school en ik zat hier erg op mijn plek. Omdat ik goed in mijn vel zat begon ik ook weer te eten. Ik was daarom best wat aangekomen omdat mijn lichaam weer herstelde naar een gezond gewicht, wat in de omgeving werd gezien als ‘ongezond’. Ik begon ook al op jonge leeftijd vrouwelijke vormen te krijgen en vergeleek mezelf veel met mijn vriendinnen die alles konden eten en altijd dun bleven. Mijn tweede jaar op de middelbare school werd een hel aangezien ik overgevoelig was voor opmerkingen van anderen. Het omkleden tijdens de gym was voor mij het meest verschrikkelijke moment van de week en op een punt was ik zelf zo onzeker dat ik bovenaan de trap heb gestaan om mezelf naar beneden de rollen zodat ik een blessure zou oplopen en niet mee hoefde te doen aan de gym. Mijn lichaam heeft mijn hele leven de grootste rol gespeeld en mijn in mijn hoofd kon ik alleen gelukkig zijn als ik af zou vallen.

Toen ik op 14-jarige leeftijd seksueel werd misbruikt was het de druppel; dit was het grootste dieptepunt van mijn leven en ik voelde mezelf waardeloos. Op school werd ik een probleemkind omdat ik mijn emoties nergens kwijt kon, en ookal kreeg ik negatieve aandacht, in ieder geval kreeg ik aandacht wat ik nodig had. Met eten ging het vooralsnog extreem slecht omdat ik strenge regels voor mezelf maakte. Ik heb nooit aan de bel getrokken omdat er aan de buitenkant niks te zien was. Mijn lichaam was op gezond gewicht en er stond altijd een lach op mijn gezicht. Ik vond het mezelf niet waard om een eetstoornis te hebben, want die mensen zijn altijd superdun toch? Ik vond het mezelf niet waard om depressief te zijn, want er gebeuren altijd ergere dingen toch? Al op jonge leeftijd ontwikkelde alcoholmisbruik. Hier maakte de omgeving zich geen zorgen over want ik was jong en op die leeftijd ga je experimenteren. Op de dagen dat ik mezelf extreem slecht voelde en in de ochtend mijn emoties niet in bedwang kon houden voordat ik naar school moest; mixte ik wat sinaasappelsap met safari om mezelf vrolijker te voelen en de wereld aan te kunnen. Dit was mijn ontbijt. Mentaal zat ik aan de grond en de stress creeerde spierpijn overal in mijn lichaam.

Vervolgens ontdekte ik het overmatig oefeningen doen. Ik begon de alcohol te vervangen door sport. Ik at vooralsnog heel weinig; een klein ontbijt, een appel voor lunch en wat avondeten. School was erg lastig in deze periode, ik kon me slecht concentreren, had weinig energie en continu honger. Ik had op dit moment graag meegedaan aan gym, maar door te weinig energie en spierpijn overal in het lichaam ging dit niet. Meerdere keren ben ik naar de dokter geweest om de oorzaak te achterhalen van mijn spierpijn, ontkennend naar mezelf dat ik mentaal volledig in de knoop zat. 

Ik begon met hardlopen. Van hardlopen in de natuur kwam ik tot rust. Het werd mijn uitlaatklep en nam een belangrijke plek in in mijn leven. Naarmate mijn liefde voor hardlopen groeide, groeiden mijn maaltijden mee. Dit is het begin geweest van mijn herstel maar ik was zeker nog niet bij de eindbestemming; want ik at wel weer, maar compenseerde het altijd met hardlopen. Ookal at ik goede maaltijden, het was niet genoeg om mijn energie weer aan te vullen voor hoeveel ik verbrandde. Ik had geen energie en werd steeds langzamer omdat mijn spieren zich niet konden herstellen. Ik zat nog steeds vast in een vicieuze cirkel waar ik uit moest komen.

Nu ben ik in Nepal.  Ik Nepal zeggen we de mantra: “Aum purnamadah purnamidam purnaat purnamudachate purnasya purnamaadayaa purnamevavasisyate” wat betekent dat alles al compleet is van zichzelf. In dit land is mijn echte complete herstel begonnen en ben ik losgekomen van mijn lichaam. Mensen gaan niet meer van me houden wanneer ik dunner ben en niet minder van me houden wanneer ik zwaarder ben, mensen gaan van me houden wanneer ik weer mijn vrolijke zelf ben. En voor iedereen die vast zit in deze vicieuze cirkel en zich niet goed genoeg voelt, ga ik op een paal staan bij last man standing. Want je mag nooit vergeten hoeveel er van je wordt gehouden en hoe waardevol je bent. Je bent perfect, gewoon door er te ‘zijn’.

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
€ 5 25-05-2021 | 21:58 Ik volg je ervaringen in Nepal en ik ben het er helemaal mee eens dat dit soort dingen bespreekbaar moeten zijn. You go girl. Succes
€ 10 25-05-2021 | 19:48
€ 15 25-05-2021 | 19:17
€ 15 25-05-2021 | 10:11